300 N. Washington St.
Suite B-100
Alexandria, VA 22314
info@globalsecurity.org

GlobalSecurity.org In the News
NRK.no November 14, 2005

Terrorfrykt i Australia

Australia er i helspenn på grunn av terrorfrykt. I dag ble all kollektivtransport i Brisbane evakuert midt i rushtrafikken og samtidig ble det kjent at terrorister kan ha planlagt angrep mot en atomreaktor.

Ved lunsjtider fikk bussjåførene i Brisbane ordre om øyeblikkelig å kjøre ut av veibanen uansett hvor de befant seg og tømme kjøretøyene for passasjerer. Etter en times stans kom trafikken i gang igjen i Australias tredje største by, men midt i ettermiddagsrushet ble det igjen bråstans.

Også lokaltogene i byregionen ble stanset. Mandag ble det også kjent at tre av 18 menn som i forrige uke ble pågrepet mistenkt for å ha lagt terrorplaner, kan ha forberedt en aksjon mot en atomreaktor utenfor storbyen Sydney, som har mer enn fire millioner innbyggere.

Forskningsreaktoren ligger et par mil utenfor Sydney, og er den eneste atomreaktoren i Australia.

Trening

I et 20 sider langt dokument som politiet la fram i retten fredag, men som først ble offentliggjort mandag, skal de 18 arresterte ha fått opplæring i «jihad» – muslimenes ord for hellig krig – i flere leire i ødemarken vest for Sydney. Gruppens åndelige leder skal ha gitt sine elever beskjed om «å gjøre så mye skade som mulig».

Dokumentene inneholder også påstander om at gruppa samlet materiale til å lage bomber, og at det ble funnet en dataminnepenn som inneholdt instruksjoner, på arabisk, for å lage sprengstoffet (TATP), melder BBC. TATP er blant annet blitt brukt i selvmordsbomber i Midtøsten, ifølge GlobalSecurity.org.

Ifølge dokumentene fant politiet også 30 flasker med hydrogenperoksid, samt rundt 24 liter med saltsyre.

Ifølge dokumentene ble tre av de 18 pågrepet i nærheten av forskningsreaktoren Lucas Heights i en forstad til Sydney. De ble anholdt fordi de oppførte seg mistenkelig.

De forklarte at de skulle ut på tur med en terrengsykkel de hadde bak i bilen. Men da de ble avhørt hver for seg, kom de med forklaringer som avvek sterkt fra hverandre, sa en talsmann for australsk politi mandag. Ifølge dokumentene hadde seks av de arresterte mennene vært på jakt- og campingturer i begynnelsen av januar i år, turer som politiet beskriver som «jihad-treningsleirer», skriver BBCs nettsted.

Filmet

Senere oppdaget politiet at en lås på porten inn til et vannbasseng på reaktorområdet nylig var blitt ødelagt. I fjor skal medlemmer av den samme gruppen ha blitt oppdaget mens de filmet børsbygningen og flere jernbanestasjoner i Melbourne.

Politiet mistenker de arresterte for å være medlemmer av en gruppe som ledes av den algeriskfødte islamisten Abdul Naser Benbrika, også kjent som Abu Bakr. Han er selv blant de 18 som nå er arrestert i Australia.

Australia er hittil aldri blitt rammet av noe større terrorangrep. Men allerede for tre år siden utpekte al-Qaidas leder Osama bin Laden Australia som mulig mål, på grunn av landets intervensjon i krisen i det omstridte området Øst-Timor.

(NTB-Reuters-AFP)


© Copyright 2005, NRK