300 N. Washington St.
Suite B-100
Alexandria, VA 22314
info@globalsecurity.org

GlobalSecurity.org In the News
De Standaard February 11, 2005

Robot contra rebellenleger

Het Amerikaanse leger gebruikt in Irak en Afghanistan al robots om bommen te detoneren of verkenningswerk te doen. Volgende maand zet het zijn eerste robotsoldaten in.

door frank kools GEWAPEND met machinegeweer of raketwerper gaan achttien robots, die Swords (Zwaarden) zijn gedoopt, de opstandelingen bevechten. Eind maart, uiterlijk begin april treden ze in actie. Swords lijkt in niets op The Terminator, ooit verbeeld door Arnold Schwarzenegger, of RoboCop van regisseur Paul Verhoeven. Het is een rupsvoertuigje, dat een meter hoog is en rond de tachtig kilo weegt, afhankelijk van de wapens waarmee het wordt uitgerust. Dat kunnen zijn: een machinegeweer of lichte raket- of vlammenwerpers.

Zelf de trekker overhalen doet de robot niet. Dat doet een bestuurder, zodra die in een van de vier camera's (eentje heeft een zoomlens, een andere een nachtzichtkijker) de vijand in het vizier heeft. De bestuurder dirigeert de robot, zoals in een videospel, via een joystick. In open terrein kan hij zijn robot tot een kilometer ver weg sturen, in de stad de helft. Ongelijk terrein of prikkeldraad zijn geen punt: de robot heeft tankachtige banden en kan trappen klimmen.

Volgens het ingenieursbedrijf Foster-Miller uit de staat Massachusetts, dat Swords ontwierp, zal hij menig westers leven sparen, omdat de soldaten van het strijdtoneel wegblijven. Het is "een mantel die mij onzichtbaar maakt", zei een militair, die hem uitprobeerde.

Des te dodelijk is Swords voor de vijand. Hij schiet veel nauwkeuriger dan de mens. Volgens Bob Quinn, die de robotafdeling van Foster-Miller leidt, raakt een doorsnee soldaat vanaf driehonderd meter afstand een watermeloen. Een robotsoldaat raakt dan, vanuit stilstand, "een doel ter grootte van een munt." Rijdt hij, dan wordt hij een minder goed scherpschutter.

Een Foster-Millerrobot kost 140.000 euro. Niet heel duur als je het afzet tegen wat de training van een commando kost. Swords heeft ook geen slaap, eten, huisvesting of nazorg nodig. Er hoeven geen condoleancebrieven verstuurd te worden als hij getroffen wordt en geen pensioenen betaald.

Hoe handig Swords echt is, moet blijken. Hij haalt maar zes kilometer per uur. Na driehonderd rounds' is zijn ammunitie op en na vier uur moet er een nieuwe batterij in. Wat gebeurt er als hij op hol slaat? Kun je de verbinding met zijn bestuurder in de war sturen en kan de vijand de controle overnemen? Het leger beweert dat die zorgen na een jaar van proeven weggenomen zijn.

Aan Swords (voluit het Special Weapons Observation Reconnaissance Detection System') ligt geen nieuwe ontdekking ten grondslag. "Het is gewoon een kwestie van bestaande systemen samenvoegen", aldus de makers van Foster-Miller. Zij bouwden voort op hun eigen Talon-robot, die bommen onschadelijk maakt. Of Swords echt de eerste gewapende robot in Irak wordt, is overigens onzeker. De Zuid-Koreaanse vredesmacht in Abril zou al met twee robot-scherpschutters werken.

Wat betekenen zij voor de oorlogsvoering? Volgens de veiligheidsdeskundige John Pike staan we aan de vooravond van een fundamentele ommekeer'. "Eerst had je mensen die vochten zonder machines. Toen had je de mensen met machines. En uiteindelijk heb je machines zonder mensen."

Sommigen menen dat legers meer risico's gaan nemen, omdat ze minder mensen kwijtraken. Dat kan meer oorlog betekenen, maar ook eerder ingrijpen bij genocide, zoals in Rwanda. Of dat oorlog amusement' wordt: je schiet niet voor je eigen ogen op mensen, maar op figuurtjes op een beeldscherm. Toch investeert Amerika stevig in nieuwe robots. Het loofde onlangs een prijs van twee miljoen dollar uit voor een voertuigje dat zelfstandig 280 kilometer door de woestijn kan afleggen.


Copyright 2005, VUM Groep