300 N. Washington St.
Suite B-100
Alexandria, VA 22314
info@globalsecurity.org

GlobalSecurity.org In the News
de Volkskrant March 5, 2003

VS en Groot-BrittanniŽ lijken al begonnen met oorlog

Van onze correspondent Bert Lanting

WASHINGTON - De Veiligheidsraad moet zich nog uitspreken over een resolutie die oorlog tegen Irak sanctioneert. Maar Washington en Londen hebben de aanval eigenlijk al geopend.

Het lijkt erop dat de oorlog tegen Irak al stilletjes is begonnen, nog voordat de Veiligheidsraad heeft gestemd over een tweede resolutie die de weg moet vrijmaken voor militaire actie tegen Irak. Sinds twee weken zijn Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen begonnen Iraakse raketbatterijen te bestoken die de troepen in Koeweit zouden kunnen bedreigen.

'Eigenlijk is de oorlog al maanden geleden begonnen', zegt FranÁois Boo, defensiespecialist bij Globalsecurity.org, een denktank in Virginia. Hij wijst erop dat de VS en Groot-BrittanniŽ de bombardementen in de 'no-fly zones', die ruim de helft van Irak bestrijken, de afgelopen maanden sterk hebben opgevoerd.

Voorheen kwamen de gevechtsvliegtuigen alleen in actie tegen luchtdoelbatterijen of radarinstallaties als zij beschoten werden of 'in het vizier' werden genomen door de radar. Maar de laatste tijd bestoken de VS allerlei doelen die een obstakel vormen in geval van een invasie, zoals communicatieinstallaties, luchtdoelbatterijen en nu dan ook raketinstallaties voor gronddoelen.

Formeel rechtvaardigen de VS en Groot-BrittanniŽ die aanvallen met een verwijzing naar Veiligheidsraadresolutie 949, die Irak verbiedt zijn militaire capaciteiten in het zuiden op te voeren, zodat het een nieuwe bedreiging voor Koeweit en Saudi-ArabiŽ gaat vormen.

Maar volgens Boo gaat het de VS er vooral om dat de troepen die zij nu in Koeweit samentrekken, binnen het bereik van de Iraakse raketten zijn gekomen. Het gaat om de Ababil-100-raketten die een bereik van bijna 150 kilometer hebben en de Astros-2 raketten, die iets meer dan honderd kilometer kunnen vliegen.

Anders dan de Al Samoud-2-raketten, die Irak nu moet vernietigen, vallen beide raketten binnen de regels die de Veiligheidsraad Irak heeft opgelegd. Maar volgens Boo zijn de VS bang dat Irak de raketten gaat gebruiken voor een preventieve aanval op de geallieerde troepen, mogelijk met chemische of biologische wapens. 'In ieder geval maken zij zich zorgen genoeg dat ze besloten hebben de raketbatterijen te bombarderen', zegt hij.

Boo interpreteert de aanvallen als 'een van de tekenen dat de oorlog doorgaat', ook als de VS niet de steun krijgen van de Veiligheidsraad. Volgens de Britse pers zijn er ook al honderden Britse commando's actief in het zuiden van Irak. Het Pentagon heeft ook al toegegeven dat eenheden van de Amerikaanse special operations forces in het land opereren.

De eenheden hebben de taak contacten te leggen met de Iraakse oppositie en landingsbanen aan te leggen voor Amerikaanse transporttoestellen.

In het Britse parlement is de regering-Blair onder vuur komen te liggen wegens de toenemende bombardementen in de 'no-fly zones'. Maar tot nog toe hebben de tegenstanders van militaire actie in de V-raad nog niet tegen de bombardementen geprotesteerd.

Gezien de enorme troepenopbouw acht Boo het uiterst onwaarschijnlijk dat de VS alsnog zullen besluiten af te zien van de invasie. 'Natuurlijk is dat altijd mogelijk, maar Washington heeft hier zoveel politiek kapitaal ingestopt, dat de wil daartoe ontbreekt.'


Copyright © 2003, de Volkskrant bv